Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (13:05)

    Zapiekanka z ziemniakami i tuńczykiem

Składniki: 50 dag ziemniaków, 2 łyżki mąki, 4 jajka, 1 czerwona papryka, 2 puszki tuńczyka w kawałkach, 1/2 szkl. śmietanki 30 proc., 2 łyżki masła, sól, pieprz, koperek.

Reklama

1. Ziemniaki wyszoruj starannie, zalej wodą. Gotuj w mundurkach z do- datkiem soli do miękkości. Odlej, pozostaw do ostudzenia. Zimne ziemniaki obierz z łupin, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.

2. Do ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki oraz jedno całe jajko. Starannie wyrób masę, dopraw ją do smaku solą. Dno oraz boki tortownicy posmaruj masłem (lub wyłóż pergaminem). Nałóż masę ziemniaczaną, wyrównaj wierzch.

3. Paprykę opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ posiekaj. Tuńczyka osącz z zalewy, wymieszaj z papryką, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na masę.

4. Śmietankę zmiksuj z pozostałymi jajkami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zalej masę tuńczykową. Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz około 35 minut. Przed podaniem udekoruj koperkiem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 200 g mąki, 100 g masła, sól,  1 jajko. Farsz: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 łyżki posiekanych pomidorów suszonych z oleju, 2 puszki tuńczyka (odsączony),  200... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.