Reklama
  • Środa, 23 kwietnia 2014 (12:05)

    Zapiekany łosoś z warzywami

Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów z łososia (bez skóry), 10 dag sera Gouda, wyciśnięty sok z cytryny. Na zapiekankę: 4 marchewki, 1 kg ziemniaków, sól, pieprz, olej do formy, 30 dag zielonej fasoli. Na sos: 3 jajka, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki ostrej musztardy.

Łososia oczyść i umyj. Możesz go podzielić na 4 porcje lub zostawić w jednym kawałku. Następnie skrop go sokiem z cytryny, odłóż w chłodne miejsce.

Reklama

Podgrzej mleko. Przygotuj sos. W głębokiej miseczce rozbełtaj jajka z ciepłym mlekiem, musztardą solą i pieprzem.

Sosem zalej warzywa w formie i poukładaj na tym porcje oczyszczonego łososia.

Rybę lekko posól i zetrzyj na nią żółty ser. Danie zapiekaj przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° C.

Marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i ugotuj w posolonej wodzie na półmiękko. Następnie odcedź i przełóż do innego naczynia.

Fasolkę oczyść, opłucz i przekrój wzdłuż na pół. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Odcedź i szybko schłódź zimną wodą.

Brytfankę posmaruj tłuszczem i ułóż w niej ugotowane marchewki i ziemniaki. Na wierzch wyłóż fasolkę. Całość zalej sosem (patrz powyżej).

Na żywo
Więcej na temat:z | łosoś | sos | S.O.S. | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki: • 60 dag fileta z łososia • papryka chili • sok i skórka z połowy cytryny • kilogram ziemniaków • 3 czerwone cebule • 2 czerwone papryki • 2 ząbki czosnku • por • łyżeczka pieprzu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.