Reklama
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:05)

    Zapiekany makaron Ryba na sałacie

Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów z ryby morskiej, 2 łyżki masła, 100 ml białego wina, sól, 1 łyżka kaparów, pieprz, 1 cytryna, 1 op. mieszanych sałat, 2 cebule, po pęczku rzodkiewek i szczypiorku, 1 marchew, śmietana, olej.

1 Filety opłucz starannie, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na cztery porcje. Oprósz je solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej masło. Włóż ryby, obsmaż.

Reklama

2 Na patelnię z rybami wlej wino, dodaj kapary. Całość skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Ogrzewaj na małym ogniu kilka minut, obracając porcje ryb tak, by doszły z każdej strony.

3 Sałaty przebierz, opłucz i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Porwij na mniejsze kawałki. Cebule obierz i poszatkuj.

4 Oczyść rzodkiewki, odetnij ogonki, pokrój w plasterki. Opłucz i osusz szczypiorek, posiekaj. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj mieszane sałaty z cebulą, marchewką i rzodkiewkami.

5 Wymieszaj 200 ml śmietany z 2 łyżkami oleju i szczypiorkiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Sałatkę rozłóż na talerze, dodaj rybę. Każdą porcję polej dipem.

czas ok. 50 min; porcja – 400 kcal, cena 5 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:ryba | ryby | ryby | filety | na | sa | oczy | Zapiekana ryba | makaron | sałat | sałaty

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag liści szpinaku, 3 jajka, łyżka tartego parmezanu, 10 dag twarogu, łyżka mąki, sól, pieprz,25 dag plastrów wędzonego łososia, mały kubek śmietany więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.