Reklama
  • Piątek, 28 sierpnia 2015 (13:05)

    Ziemniaki z łososiem

Podstawowe składniki: 4 duże ziemniaki, 15 dag filetu z łososia, 2 szalotki, 3 łyżki tartego ostrego sera, 2 łyżki masła, 4 łyżki kremowego twarożku naturalnego, większy pomidor, po gałązce bazylii i rozmarynu, pieprz, sól, gałka muszkatołowa

1. Ziemniaki starannie wyszoruj szczoteczką, osusz i ułóż na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 40 minut. Zetnij wierzchy wzdłuż i wydrąż ziemniaki łyżką.

Reklama

2. Szalotki drobno posiekaj i zeszklij je na maśle. Łososia oczyść i pokrój w kostkę. Miąższ ziemniaczany wymieszaj z szalotką, tartym serem i pokrojonym łososiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.

3. Farszem napełnij ziemniaki i piecz jeszcze 20 minut, aż wierzch przybierze złocisty kolor.

4. W tym czasie sparz pomidor i pokrój go kosteczkę – tylko sam miąższ. Wymieszaj z twarożkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Na wierzch każdego ziemniaka połóż porcję twarożku. Posyp posiekanymi igiełkami rozmarynu i porwanymi listkami bazylii.

Przygotowanie ok. 75 minut • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 3,20 zł • Przepis na 4 porcje.

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Więcej na temat:ziemniaki | koszt | przepis | z | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki:  ok. 800 g filetów z łososia ze skórą  łyżeczka grubej soli morskiej  pieprz  1 czerwona papryczka chili  2 ząbki czosnku  5 łyżek oliwy z oliwek  1 kg małych ziemniaków ... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.