Reklama
  • Wtorek, 20 stycznia 2015 (12:05)

    Złocisty mintaj w cieście francuskim

Składniki: 2 filety z mintaja, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 płaty ciasta francuskiego, kilka gałązek świeżego rozmarynu, masło, pieprz czarny i cytrynowy (mielony i w ziarnach), sól, papryka słodka i ostra, białko.

Reklama

1. Wytnij z tektury szablon w kształcie ryby. Przyłóż szablon do rozmrożonego ciasta francuskiego i wytnij 2 ryby. Z resztek ciasta wytnij foremką gwiazdki. Przygotowane elementy potrawy włóż do lodówki.

2. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyść, umyj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por oczyść, pokrój w talarki, rozmaryn posiekaj. Stop masło i podsmaż przygotowane warzywa. Przypraw solą, pieprzem czarnym oraz cytrynowym, papryką słodką i ostrą. Ostudź warzywa.

3. Filet z mintaja rozmroź, osusz. Pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem cytrynowym.

4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rybę wyciętą z ciasta. Na ciasto połóż warzywa oraz pokrojonego mintaja (przy brzegach pozostaw puste miejsca). Nakryj drugim kawałkiem ryby z ciasta. Mocno sklej brzegi, aby nie wypadł farsz. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem. Przyklej do niego gwiazdki i także posmaruj je białkiem. Z ziarenek pieprzu zrób oczy ryby.

Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C na złoty kolor. Podaj na zimno lub na gorąco, np. z barszczem lub na przystawkę. Do przygotowania potrawy możesz użyć ryb słodkowodnych i morskich.

Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Wyszła pyszna, efektowna potrawa.

Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic

Bella Relaks
Więcej na temat:przepis | mintaj | ma | ciasta | ciasto | ciasto francuskie

Zobacz również

  • Składniki: • 60 dag fileta z łososia • papryka chili • sok i skórka z połowy cytryny • kilogram ziemniaków • 3 czerwone cebule • 2 czerwone papryki • 2 ząbki czosnku • por • łyżeczka pieprzu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.