Reklama
  • Środa, 8 grudnia 2004 (07:08)

    Zupa z dorsza norweskiego - Robert Sowa

Zupa rybna jakiej jeszcze nie jadłaś!

Składniki [proporcje dla 4 osób]:

- 50 ml oliwy z oliwek;
- 1 łyżka pokrojonego w cienkie;
- plasterki czosnku;
- 200 g pokrojonego w cienkie paseczki kopru włoskiego;
- 2 nitki szafranu; 1,5 l bulionu drobiowego;

Reklama

- 4 filety z dorsza norweskiego (ok. 180 g każdy);
- 200 g pokrojonych w kostkę pomidorów;
- 200 g czarnych oliwek;
- 200 g liści szpinaku;
- sól, pieprz;
- 400 g ugotowanego makaronu (np. nitki);
- kolorowy pieprz, posiekany szczypior.

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej do miękkości koper włoski i czosnek. Dodać szafran, bulion drobiowy i filety z dorsza norweskiego. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż ryba będzie miękka. Dodać pomidory, oliwki i szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do miseczek nałożyć makaron, wlać zupę, udekorować kolorowym pieprzem i szczypiorem.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"

Wydawnictwo Jacek Santorski & co

Zobacz również

  • Składniki: 4 małe witlinki, wypatroszone (mogą być też: pstrąg, labraks, dorada) 2 cytryny, dokładnie umyte, 2 łyżki oliwy. Sos dziewiczy: łyżka nasion kolendry, 1/3 szklanki oliwy, 1 i 1/2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.