Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (08:05)

    Zupa z pulpecikami rybnymi

Składniki na 3-4 porcje: 80 dag mieszanych ryb słodkowodnych, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 cebule, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, po 1 łyżeczce mielonego imbiru i gałki muszkatołowej, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej, ½ czerstwej bułki kajzerki, ½ szklanki mleka, 1 jajko, 1-2 łyżki posiekanej natki z pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Marchewki oraz pietruszkę pokrój w talarki a seler w kostkę. Sprawione ryby starannie opłucz, podziel na mniejsze części. Włóż do garnka wraz z głowami, ogonami i płetwami. Dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, 1 obraną cebulę, pokrojone warzywa i zalej 1,5 l wody. Gotuj 40-60 min.

Reklama

Następnie wywar przecedź. Dodaj do niego warzywa (bez cebuli), dopraw solą i pieprzem.

2. Z ugotowanych ryb oddziel mięso. Bułkę kajzerkę namocz w mleku. Cebulę, która została posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Mięso z ryb zmiel w maszynce.

Przełóż do miski, dodaj przestudzoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, imbir oraz gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z masy uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą delikatnie obtocz w mące.

3. Wywar podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć rybne pulpeciki, gotuj na małym ogniu 8-10 min. Na koniec dodaj posiekaną natkę.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 250 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:Zupa z pulpecikami | zupa | z | pra

Zobacz również

  • Śledzie w płatkach migdałowych

    Składniki: 4 filety śledziowe, 30 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone), szczypta cynamonu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, odrobina cukru, sól, pieprz cayenne. Do posypania: łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.