Reklama
  • Środa, 24 października 2007 (06:50)

    Zupa ze sztucznej płetwy

Pomimo mizernych walorów smakowych dania zawierające płetwę rekina uzyskały sławę ekskluzywnych i wyrafinowanych.

Zdjęcie

/AFP
/AFP
Japońska firma wyprodukowała sztuczne płetwy rekina z żelatyny wieprzowej. Ta innowacja może mieć znaczenie nie tylko dla zawartości talerzy, ale również dla ekosystemów. Wysoka cena i popularność dań, w których składnikiem jest płetwa zagroziła rekinom wyginięciem. Zwierzęta te są wyławiane, a po odcięciu płetwy wypuszczane z powrotem do morza, gdzie giną.

Reklama

Zupa z płetwy rekina jest niezwykle popularna w Chinach, podaje się ją na bankietach, ekskluzywnych przyjęciach i weselach. Kiedyś był to przysmak najbogatszych Chińczyków, teraz szybki rozwój chińskiej gospodarki powoduje, że może sobie na nią pozwolić coraz więcej osób. Amatorów zupy z płetwy rekina nie brakuje także na Wyspach Brytyjskich, chociaż za jej talerz trzeba zapłacić ponad 100 funtów.

Zobacz również

  • Składniki: 3 ząbki czosnku , 2 ziemniaki, 3 łyżki majonezu, 60 dag filetów z mintaja, czerwona cebula, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki parmezanu, 3 jajka, sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.