Reklama
  • Środa, 24 października 2007 (06:50)

    Zupa ze sztucznej płetwy

Pomimo mizernych walorów smakowych dania zawierające płetwę rekina uzyskały sławę ekskluzywnych i wyrafinowanych.

Zdjęcie

/AFP
/AFP
Japońska firma wyprodukowała sztuczne płetwy rekina z żelatyny wieprzowej. Ta innowacja może mieć znaczenie nie tylko dla zawartości talerzy, ale również dla ekosystemów. Wysoka cena i popularność dań, w których składnikiem jest płetwa zagroziła rekinom wyginięciem. Zwierzęta te są wyławiane, a po odcięciu płetwy wypuszczane z powrotem do morza, gdzie giną.

Reklama

Zupa z płetwy rekina jest niezwykle popularna w Chinach, podaje się ją na bankietach, ekskluzywnych przyjęciach i weselach. Kiedyś był to przysmak najbogatszych Chińczyków, teraz szybki rozwój chińskiej gospodarki powoduje, że może sobie na nią pozwolić coraz więcej osób. Amatorów zupy z płetwy rekina nie brakuje także na Wyspach Brytyjskich, chociaż za jej talerz trzeba zapłacić ponad 100 funtów.

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag filetu z łososia, 1/2 średniej cukinii, 3 krążki ananasa z zalewy, 1/2 czerwonej papryki, przyprawa do ryb, oliwa z oliwek, sos rybny, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.